“A tehetségek megszerzéséért vívott háború véget ért. A tehetségek győztek.” (Forrás: simplified employer branding guidelines)

Hogy szerezd meg őket mégis?

A munkáltatói márkáddal. Ennek felépítésében segítünk mi és a DreamJo.bs módszertana, az egyszerűsített munkáltatói márkaépítés.

Mi az a munkáltatói márka?

Az a mód, ahogy egy cég munkáltatóként megnyilvánul a leendő és meglevő munkatársai felé.

Egy vállalat munkahelyként csak akkor tud eredményesen kommunikálni, – azaz megszólítani, felvenni és meg is tartani a munkatársait -, ha valódi, hiteles, releváns, egyedi és vonzó identitással rendelkezik.

A DreamJo.bs-nál ezt az identitást segítünk megtalálni és megmutatni – őszintén, bullshit nélkül.

Mi az egyszerűsített munkáltatói márkaépítés?

A DreamJo.bs szolgáltatásai – azaz a céges profilok, álláshirdetések megjelenítése, és ezek promotálása – minden cég számára lehetővé teszik a saját munkáltatói márka kialakítását és megjelenítését.

Az a folyamat, amikor létrehozzátok a céges profilt és feltöltitek az álláshirdetéseket, segít abban, hogy felépítsétek a munkáltatói márkát, azaz átgondoljátok és kidolgozzátok, hogy mi az, ami miatt ti vagytok a legnagyszerűbb munkahely – a megfelelő célcsoport számára -, és mi az, ami megkülönböztet benneteket a versenytársaktól.

Nagyon sok cégtől érkezett az a visszajelzés, hogy a céges profil létrehozása szinte céges önismereti kurzus volt számukra: az egész cég részvételével, közösen hozták létre a tartalmakat, és a folyamat rengeteget segített a meglevő csapat összekovácsolásában is.

Épp ezért nem ígérjük, hogy két kattintással fent lehetsz az oldalon, azt viszont igen, hogy hosszú távon számszerűsíthető előnyöd származik a befektetett időből és energiából.

A DreamJo.bs felülete pedig abban segíti a a jelentkezőket, hogy jobban megismerjék a céget, és tudatos döntést hozzanak a rendelkezésükre bocsátott információk fényében arról, hogy megfelelne-e a feladat a készségeiknek, illetve, hogy jól éreznék-e magukat a munkahelyen. A jelentkezőink ezért nem állásra jelentkeznek, hanem csapatba.

Az eredmény pedig boldogabb munkavállalók, akik nem csak produktívabbak, de hosszú távon is elkötelezettek – mert tudják, mit választottak, és nem érik őket meglepetések az első munkanapon.

A céges profilod a meglevő kollégáid számára is eszköz arra, hogy büszkék legyenek, és be tudják mutatni az ismerőseiknek, hol is dolgoznak.

A DreamJo.bs egyszerűsített munkáltatói márka lényege, hogy a cégeknek platformot és eszközt adjunk arra, meg tudják magukat úgy mutatni, amilyenek valójában, ezt minél többen lássák, és így megtalálják a hozzájuk legjobban illő embert.

Kire lesz szükség a folyamatban?

A Harvard Business Review kutatása alapján a piacvezető cégeknél a HR és a toborzás mellett egyre nagyobb arányban a CEO-hoz és a marketinghez tartozik a munkáltatói márka, mivel stratégiai fontossága van annak, hogy a cég a megtalálja, felvegye és meg is tartsa a legtehetségesebb munkatársait.

media-20170724

Mivel a CEO felelős a stratégiáért, a HR tudja, hogy milyen kollégákra van szükség, a vállalat kifelé történő kommunikációja a közösségi médiában és egyéb csatornákon pedig a marketing feladata, mi is azt javasoljuk, hogy mindhárom kompetencia vegyen részt a profilotok elkészítésében.

Milyen előnyei vannak az erős munkáltatói márkának?

 1. Rövid távon az, hogy lesznek jelöltjeid, sőt, releváns jelöltjeid lesznek.
 2. Hosszú távon kutatások bizonyítják, hogy azok a cégek, akiknek erős a munkáltatói márkájuk, sokkal sikeresebbek rekrutációban:
  1. Három és félszer több jelentkezőjük van, mint azoknak, akik nem foglalkoznak a munkáltatói márkájukkal – így sokkal több emberből válogathatnak.
  2. Jobb pozícióból indíthatják a bértárgyalásokat – ugyanis olyan emberekkel beszélnek, akik már ismerik és szeretik a cégüket.
  3. Kevesebb időt és pénzt költenek a rekrutációra, mint azok, akik nem mutatják be a cégüket a jelentkezőiknek. Gondolj bele: aki KKV-hez jelentkezik egy állás hirdetésre, miért oda jelentkezik? Mert érdekli a cég, és szimpatikusak neki a céljai, vagy azért, mert gyorsan munkát szeretne találni? Vajon melyik gondolatmenettel maradna tovább a cégnél?

A számok azoknál, akik rendelkeznek munkáltatói márkával:

 • 10 százalékkal alacsonyabb bérköltség: a munkavállalók ugyanis nem azért vannak ott, hogy teletömjék a zsebüket, hanem mert szeretik a céget, egyetértenek a missziójával, és megbecsülik a csapatukat.
 • 28 százalékkal kisebb fluktuáció: a cégek azokat az embereket tudják felvenni, akik már ismerik a céget, és velük akarnak dolgozni – és nem éri őket meglepetés az első munkanapjukon
 • 46 százalékkal kevesebbet költenek felvételre állásonként: és ami ugyanennyire fontos: egy rossz felvétel ROI-ja mínusz 298 százalék. Ha viszont autentikusan be tudod mutatni a céged olyannak, amilyen, olyan embert tudsz felvenni, aki hosszú távon is ott akar lenni.

A jelenleg alkalmazottak 84 százaléka hagyná ott a munkahelyét egy olyanért, aminek jobb a munkáltatói márkája. Egyszerűen azért, mert vonzóbbak a munkavállalók számára.

Mi a fontos a mai munkavállalóknak?

2020-ra minden harmadik munkavállaló az X és az Y generációból kerül ki. Ahhoz, hogy őket elérd, már nem elég egy feladatokat és követelményeket felsoroló álláshirdetést kitenni.

Fontos számukra:

 • a cég küldetése, víziója
 • a hierarchiarendszer, hogy milyen könnyen lehetnek hatással a cég tevékenységére
 • a munkahely légköre, a csapat
 • a munkavégzés feltételei – lehet-e otthonról dolgozni, milyen rugalmas a munkaidő
 • a környezet és a munkaeszközök
 • a juttatások
 • a munkán kívüli tevékenységek
 • és minden, ami szemlélteti és könnyen elképzelhetővé teszi, hogy milyen az élet nálatok.

Sőt, a munkavállalókat egy bizonyos szint felett nem lehet csak pénzzel motiválni:

hbr2

A DreamJo.bs-on egyszerűen megmutathatod, hogy a fentiekből mi az, amivel rendelkeztek, mire számíthat a hozzátok jelentkező, így könnyen felkeltheted az érdeklődését a valóban hozzád illő jelölteknek.

Miért fontosak a jelöltek?

A jelentkeződ a munkáltatói márkád része. Az emberek beszélni fognak a cégedről, akár akarod, akár nem.” – mondta Balogh Péter, az NNG alapítója és korábbi vezérigazgatója. Az, hogy hogyen kezeled a jelentkezőket, ugyanolyan fontos, mint a céges profilod a DreamJo.bs-on. Ezért az tanácsoljuk, hogy:

 • vedd fel a kapcsolatot a jelentkeződdel minél hamarabb
 • amennyiben nem az adott jelentkező mellett döntöttetek, írjatok nekik, és mondjátok ezt el neki. Semmi sem annyira káros, mint ha elterjed rólad, hogy nem is jelzel vissza azoknak, akik szeretnének veled dolgozni.
 • azt javasoljuk, hogy a jelentkezés és az ajánlat megtétele között maximum 2-3 hét teljen el. Több idő eltelte esetén kockáztatod, hogy a jelölt más helyet választ.